УКРАИНСКАЯ   ПРАВОСЛАВНАЯ   ЦЕРКОВЬ

КИЕВСКАЯ   МИТРОПОЛИЯ      

ХРАМ СВЯТИТЕЛЯ НИКОЛАЯ ЧУДОТВОРЦА

 

Старайся жить в присутствии Ангела Хранителя – и увидишь, как дивно он всё устроит. /Архимандрит Иоанн Крестьянкин/

  

храм
свт. 
Николая Чудотворца

hram 1

Полезные ссылки

Наша лепта

Украина - дом Пресвятой Богородицы

mitropolia

Православное христианство.ru. Каталог православных ресурсов сети интернет

Телефон духовної підтримки Української Православної Церкви

 

Яндекс.Метрика

 

 



Святі околиці міста

 

Ще майже сто років тому Звіринецький монастир та Церковщина  були околицями Києва. І якщо Свято-Архангело-Михайлівський Звіринецький монастир сьогодні - це вже центр міста, то Свято-Різдва Пресвятої Богородиці чоловічий монастир (Церковщина) так і лишається окрасою передмістя.

 

Вибір  саме цих монастирів був не випадковий. Наявність старовинних печер ХІ –ХV ст. обумовила наш паломницький маршрут. Ми мали нагоду не тільки побувати в печерах, а й порівняти їх. Навіть на такому  елементарному рівні, як фізіологічний – Звіринецькі печери, наприклад,  набагато холодніші за печери Церковщини.

 

У своїй історії  обидва монастирі ведуть свій відлік від початку зародження  справжнього   чернечого життя на наших землях (XІст.), яке, як добре відомо,  вийшло на поверхню з-під землі. За своїми масштабами обидва підземні комплекси свідчать про велику кількість братії, яка одночасно могла перебувати в печерах, коли монастирі ще були діючими. Потім печери використовувались частиною монахів для особливого подвигу затвору, або ж як монастирські кладовища (кимитерії на зразок афонських поховань).

 

У різні для себе часи побували скитами Києво-Печерської Лаври – Церковщина з кінця ХІст. до середини ХVст., Звіринецький монастир на початку ХХст. З історією обителей пов’язане земне життя князя Давида Жевахо (1937р.) (нині прославленого як  священномученик Іоасаф,  єпископ Могилевський) та його рідного брата Миколая (по материнській лінії брати Жевахо є близькими родичами свт. Іоасафа Белгородського (ХVIIIст.)

 



Відродження святих печер, перші археологічні розкопки теж починаються майже одночасно наприкінці ХІХ ст.- початоку ХХст. Серед тодішніх відкриттів численні чернечі  поховання, церковне начиння, старовинні амфори, ікони та хрести. Так, у 1912 році було знайдено зображення Звіринецького Хреста-Голгофи, який ми часто зараз можемо бачити на освячених автівках.  Хрест виконано в до- монгольську епоху на стіні вівтаря підземного храму на честь Архангела Михаїла. П-подібна основа Хреста символізує Голгофу. Також дорогоцінною була знахідка ікони Богородиці на овальній металевій пластині, що отримала назву Звіринецька.

 

Важливу роль  в історичній долі монастирів відіграв Свято-Троїцький монастир. Першими настоятелями відроджених скитів на початку ХХст.  були ієромонахи Свято-Троїцького монастиря: Ігумен Валентин (Коротенко) (Звіринець), духівник братії Троїцького монастиря, та ієромонах Мануїл (Ковш) (Церковщина), учень преподобного Іони Київського (1902р.).  

Печери Церковщини - це справжнє чернече місто під землею. Вулиці, перехрестя, галерії, келії, вентиляційні та димохідні канали, зернові ями та кимитерії, підземні храми та каплиці. Ти ніби відчуваєш рух життя, що існував там.

 

Обидва монастирі мають два комплекси: північний та південний (за аналогією до Києво-Печерської Лаври, навіть за площею вони однакові - Лаврські підземні комплекси 26 га, а печери Церковщини 24 га). Унікальність цих печер ще й у тім, що вони мають п’ять ярусів. Ми побували на третьому рівні, де  розташований підземний храм прп. Феодосія Печерського. Першою печерою Церковщини була саме таємна печера преподобного Феодосія. *«А еще, когда уходил он в дни поста в упоминавшуюся ранее пещеру, то часто втайне от всех вставал ночью и уходил оттуда, хранимый Богом, в село монастырское, где была у него в скрытном месте вырыта пещера, и, втайне от всех, пребывал в ней до Вербной недели». Саме ця печера після смерті святого Феодосія приведе в ці місця багатьох його наслідувачів, і на місці земних подвигів преподобного буде створено Гнилецький Пречистенський монастир. І саме звідси розпочне своє чернече життя майбутній Вологодський чудотворець преподобний Герасим (ХІІст).

 

Сьогодні для відвідування паломників розчищено близько 400 метрів підземних вулиць південного комплексу (за довжиною рівний Ближнім печерам Лаври). З наземної частини залишився лише храм свт. Миколая Чудотворця (початок будівництва 1908р., який  закінчено вже аж у 2005р.) та фундамент храму Різдва Пресвятої Богородиці, дав цю назву урочищу - «Церковщина».

 

 

Дивовижний контраст Звіринецького монастиря підкорить будь-кого, хто до нього потрапить - давньоруські печери під землею і «афонські» храми над ними. В монастирі ніби відтворили мрію преподобного Антонія Печерського. Собор преподобних Звіринецьких та мироточиві глави приводять сьогодні в ці печери з молитовними зверненнями багатьох вірян. До речі, за припущенням деяких істориків,  Звіринецькі печери ніби навіть старші за Лаврські.

 

Вражає і той факт, як на такій невеличкій території (затиснений між приватними будинками), що має в своєму розпорядженні сьогодні Звіринецький монастир,  вже існує три храми, розташовані на різних рівнях поверхні. Сходи, коридори, криті галереї –  зроблені так, що  абсолютно не відчувається  нестача простору. Ти ніби в центрі лабіринту, виходити з якого немає бажання.

 

Спустившись того дня під землю, ми не тільки пройшлися старовинними печерами,  а й   помандрували підземними вулицями чернечої історії околиць Києва.

 

Там, у печерах під землею, де немає сонячного тепла і світла, де не чути гомону навколишнього світу, усе сприймається  інакше. Часу ніби не існує. Там приходить   внутрішнє просвітлення. Ти сам на сам із собою, а поряд Господь. Він поряд  молитвами тих невідомих монахів, що колись першими  почали славити Його ім’я  в цих печерах, і   відтоді Господь не залишає цих місць. Він чує голос кожного, хто спустився під землю, аби його почули небеса.

 

«совершено сие было

в  день 9, месяца 6,

две тысячи  четырнадцатого года

от Рождества Христова»

 

В. Калашнікова

 

Зверинец-Церковщина (Фотоальбом)

 

свт. Николай Чудотворец

свт. Николай Чудотворец

Православный календарь

Строительство храма в честь Казанской иконы Божией Матери

kazan icona BM